Odborníci zo sveta diskutujú o vzdelávaní v prírodných vedách

01.07.2013 Košice

Košice 1. júla (TASR) - Podpora a propagácia prírodovedného vzdelávania je témou 10. medzinárodnej konferencie Hands on Science, ktorá sa dnes začala v Košiciach. Päťdňové podujatie sa venuje najmä bádateľským metódam, popularizácii vedy, vzdelávaniu učiteľov a využívaniu digitálnych technológií.

Na konferencii sa zúčastňuje vyše 100 účastníkov z 19 krajín sveta, v programe sú prednášky, workshopy, ale aj prezentácie prírodovedných experimentov. Organizátormi sú Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach a medzinárodné združenie Hands on Science (HSCI), ktoré bolo založené s cieľom propagovať a podporovať prírodovedné vzdelávanie a vedeckú gramotnosť v spoločnosti.

K dominantným témam podujatia patrí aktívne poznávanie cez bádateľské aktivity, aby žiak porozumel podstate veci. "Najjednoduchšia úroveň je zapamätávanie si nejakých faktov, ale porozumenie a využívanie faktov sú už vyššie a oveľa náročnejšie úrovne, na ktoré sa práve chceme zameriavať," uviedol za organizátorov Marián Kireš, vedúci oddelenia didaktiky fyziky Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košiciach.

Vedúci Centra celoživotného vzdelávania PF UPJŠ Dušan Šveda poukázal na to, že podávanie informácií jednoduchým spôsobom učiteľom žiakovi je v podstate už prekonané, keďže informácie sú dostupné na internete. "My potrebuje viesť žiakov k tomu, aby aktívne pracovali a získavali poznatky, a znovuobjavovali to, čo už bolo objavené," konštatoval. Dodal, že ide o celosvetový trend reagujúci na potreby súčasnej doby, čo si vyžaduje aj širšiu medzinárodnú spoluprácu.

Na konferencii odznejú prednášky významných osobností, napríklad profesora Edwina F. Taylora z Massachusetts Institute of Technology v USA, či profesora Manuela Filipe de Costu z Univerzity Minho v Portugalsku, ktorý je aj prezidentom HSCI.

V rámci programu sa v stredu (3. júla) uskutoční tzv. Slovenský deň s účasťou slovenských učiteľov prírodovedných predmetov, ktorí tak budú mať príležitosť prezentovať svoje výsledky a vypočuť si prednášky pracovníkov Štátneho pedagogického ústavu, didaktikov, autorov učebníc a popularizátorov vedy.

HSCI združuje učiteľov, vedeckých pracovníkov, tvorcov vzdelávacích materiálov či organizátorov vzdelávacích podujatí z celého sveta. Raz ročne sa koná medzinárodná konferencia, vlani sa uskutočnila v tureckej Antalyi.
 

Vyberte región